İstanbul'da Radyasyon Yağmuru
Çernobil felaketi, 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna Pripyat şehrinin 14,5 kilometre kuzeybatısında bulunan Çernobil şehrinde bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nde yapılan bir deney esnasında meydana gelen nükleer kaza felaketidir. Bu felaket yalnızca bölgeyi değil dünyada çok geniş bir alanı etkilemiştir. Özellikle ülkemiz ve Avrupa ülkeleri meteorolojik etmenler ile çernobilin etkilerine doğrudan maruz kalmıştır.
İnsan sağlığı açısından büyük tehlike taşıyan Rutenyum-106 olarak adlandırılan radyoaktif izotop maddesini içeren radyasyon bulutları Çernobil'den hareket ederek Karadeniz sahil şeridinde ve özellikle İstanbul ve Trakya üzerinde etkili olmuştur. Bilim adamları tarafından yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde Çernobil'den rüzgarla birlikte hareket eden nükleer partiküllerin İstanbul ve Trakya'da yağmurla birlikte şehirlerin üzerine indiği tahmin edilmektedir. Radyasyonlu bulutların bir ayı aşkın sürede izlediği güzergahı gösteren harita Rusya Meteoroloji Dairesinin ölçüm verilerine dayanılarak hazırlandı ve Rus basını tarafından kamuya sunuldu.
Çernobil nükleer felaketinin ardından İstanbul ve çevresinde bir ay içerisinde sıkça yağışlı hava dalgası etkili olmuştur. Felaketin ardından birkaç gün sonra yağışlı hava dalgası ile birlikte nükleer partiküller başta İstanbul olmak üzere birçok Karadeniz sahil şeridi ile Trakya kesiminde yeryüzüne inmiştir. Dönemin hava durumu kayıtları incelendiğinde İstanbul'da şu tarihlerde Çernobil etkilerinin yağmurla birlikte etkili olduğu anlaşılmaktadır.
28 Nisan 1986: 24 Derece, Yağmurlu
29 Nisan 1986: 25 Derece, Yağmurlu
30 Nisan 1986: 16 Derece, Yağmurlu
02 Mayıs 1986: 19 Derece, Yağmurlu
09 Mayıs 1986: 15 Derece, Yağmurlu
10 Mayıs 1986: 15 Derece, Yağmurlu
12 Mayıs 1986: 16 Derece, Yağmurlu
Radyoaktif bulutların animasyon ve uydu görüntüleri incelendiğinde çok geniş alanda etkili olduğu görülmektedir.
instagram profil