Kanada'nın Quebec eyaletinde kaydedilen bu görüntüler oldukça dikkat çekti. İlk bakışta bir deprem yaşanıyormuş gibi gözükse de incelemeler neticesinde gerçek nedenin bir başka doğa olayı olduğu anlaşıldı. Ormanın nefes alışı olarak ifade edilen bu olay nasıl oluşuyor? Dere taşması gibi su baskınları sebebiyle toprak uzun süre suda kalmaktadır. Uzun süre suda kalan toprakta bitkiler de ölmektedir. Ölen bitkilerle birlikte, suyu iyice çeken zemin gevşemekte, yumuşamaktadır. Yumuşak zemindeki ağaçlar rüzgarla birlikte sallamaktadır. Sallanan ağaçların kökleri gevşemiş toprak sebebiyle zayıf olduğundan rüzgar estikçe birbirini hareket ettirmektedir. Toprak da bu doğa olayının etkisiyle kabarmakta ve dışarıdan bakıldığında nefes alıyormuş gibi görünmektedir.
Fırtına sırasında toprak suya doyar ve bu durum toprağın tutunmasını azaltır. Güçlü rüzgarlar ağaçların üst kısımlarını hareket ettirdikçe; kuvvet kök tarafından aktarılır, bir kol gibi hareket ederek kök ve yer hareket etmeye başlar. Bu olay en çok Ladin ağaçlarında etkili olur çünkü bu ağaçların disk şeklindeki kökleri toprağın hemen tepe kısmına doğru büyür. 0,5 inç kalınlığındaki kökü 350 pound ağırlığı tutabilir. Bu güç zemini ve kayaları hareket ettirecek kadar kuvvetlidir. Rüzgar ancak yeterince güçlü ya da uzun sürerse; ağaç devrilir.
Bu ağaçların hareketleri her zaman jeolojistleri ilgisini çekmiştir. Dik yamaçlarda ağaç kökleri toprağı turarak stabilize eder, ancak bu ağaçların kök hareketleri toprağın aşınmasına ve kayaların düşmesine sebep olabilir.
microsoft project 2019 key satın al