Tulpar Kar Fırtınası Ne Zaman Başlayacak?
Yurdumuz uzun süredir konuşulan soğuk ve kar yağışlı hava dalgasının etkisi altına giriyor. Sistemin ilk günü olan 14 Şubat Pazar günü Marmara Bölgesi'nde başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde kar fırtınası ve yoğun kar bekleniyor. Tahminlere göre sistem Pazar günü çok sert bir şekilde giriş yapacak. Rüzgarın hamlesi birçok şehirde zaman zaman saatte 90 kilometre hızı bulacak. Tulpar kar fırtınasını iliklerimize kadar hissedeceğiz.
Sistem boyunca birçok şehirde sıcaklıklar dondurucu seviyeye inecek. Marmara, Ege ve Karadeniz'de -4 ila -8 dereceler, İç ve Doğu bölgelerde ise -8 ila -16 dereceler ölçülecek. Tulpar Fırtınası olarak adlandırdığımız bu soğuk hava dalgası ilk etapta 1 hafta boyunca etkili olacak. Henüz netleşmemekle birlikte 2. dalga veya 3. dalga ile birlikte soğuk hava dalgasının süresi 15 güne hatta Mart ayının ilk günlerine kadar uzayabilir.
14-20 Şubat arasında beklenen kar yağışlarıyla birlikte İstanbul'da alçak kesimlerde 15-30 santimetre, yüksek kesimlerde ise 30-50 santimetre arasında; Ankara'da genel olarak 10 ila 25 santimetre arasında; İzmir'de şehir merkezinde yağış anında 2 ila 5 santimetre yükseklerde ise 5 il 10 santimetre arasında kar örtüsünün oluşması bekleniyor. Tulpar soğuk hava dalgasıyla birlikte yurdun büyük bir kısmında kar görülecek. Yağışlar özellikle Marmara, Batı ve Orta Karadeniz'de kuvvetli olacak. Marmara Bölgesi'ndeki şehirlerde genel olarak 20 ila 50 santimetre, Batı ve Orta Karadeniz'deki şehirlerde ise genel olarak 20 ila 70 santimetre arasında kar örtüsünün oluşması tahmin ediliyor.
İstanbul'u yakından inceleyecek olursak kar yağışı pazar günü başlıyor. Öğle saatlerinden itibaren Tulpar Fırtınası ile birlikte kuvvetleniyor. Yoğun kar yağışı Pazar ve Pazartesi günleri devam edecek. Salı günü tam yağış zayıflamaya başlıyor bu sefer Deniz Efekti Kar olarak adlandırdığımız kar oluşumları devreye giriyor. Bu sebepten dolayı Salı ve Çarşamba günleri de yerel yoğun kar yağışları bekleniyor. Yağan her kar mevcut örtüyü arttıracak.
Deniz Efekti Kar (Sea Effect Snow) en basit tanımıyla ; bu yağışlar sinoptik bir siklon geçtikten sonra, akabindeki kuzeyli akımlar kutupsal soğuk hava kütlesini, kendisine göre sıcak olan deniz veya göl geçmesiyle, ısı ve nem kazanmasıyla ortaya çıkan kararsızlık sonucuda oluşurlar.
Video:
https://youtu.be/ogjehmN-Siw