İstanbul'un iklimi nasıldır? İstanbul ikliminin özellikleri, işte İstanbul'un iklimi...
İstanbul iklimi, esasında birçok bölgenin iklim özelliklerini içerisinde barındırır. İstanbul'un ikliminde Akdeniz, Karadeniz, Balkan ve Anadolu iklimlerinin etkisi hissedilir. İstanbul'da kış mevsiminde lodos ve ardından gelen kar yağışı sıkça karşılaşılan durumdur. İlk önce güneyden esen ılık lodos rüzgarı etkili olur, sıcaklıklar hissedilir derecede artar. Lodos ile birlikte o günün akşamı ya da ertesi gün yağmur gelir. Yağmurun gelmesi genellikle lodos ardından olur ve güneyden gelir. Ancak bazen Karadeniz üzerinden de yağış kütleleri gelir. Yağmur'un gelmesinin ardından rüzgarın yön değiştirmesiyle kuzey yönlü rüzgarlar esmeye başlar. Kuzey yönlü rüzgarlarla birlikte sıcaklıklar hızla düşer ve yağışlar kara döner. Görüldüğü üzere İstanbul’da kış mevsiminde birçok bölgenin iklim özellikleri yaşanır.
İstanbul’un yıllık ortalama sıcaklığı 14.4 derecedir. Yıllık yağış miktarı ise 815 mm civarındadır. Yağışların % 40’ı kış mevsiminde, % 20’si ilkbahar aylarında düşer. Yaz mevsiminde yağış, sonbahar mevsiminin yarısı kadardır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar genel olarak ılık ve yağışlıdır. Yağışlı gün sayısı 128 iken kar yağışlı gün sayısı 10-11 gündür.
[ilgiliicerik icerik_id='15629']
İstanbul’da Ocak 2018 itibariyle geçmiş yıllarda kaydedilen ekstrem değerler ise şöyledir:
İstanbul'da en yüksek yağış miktarı: (günlük) 16.10.1985 tarihinde 125.5 mm
İstanbul'da en hızlı rüzgar: (günlük) 17.01.1970 tarihinde 113.4 km/sa
İstanbul'da en yüksek kar: (günlük) 05.01.1942 tarihinde 75 cm
İstanbul çevresinin bitki örtüsü Akdeniz bitkilerini andırır. Bölgede en yaygın bitki makidir. İklimdeki çeşitlilik sebebiyle her çeşit bitki yetişir. Yayla ve tepeler çıplak değildir. Orman bakımından da zengin sayılır. 280 bin hektar (ilin % 60’ı) orman ve fundalıktır. İstanbul’da orrmanlar içinde en bilineni Sarıyer’de yer alan Belgrat ormanlarıdır.
iklim ozellikleri
istanbul iklimi
istanbulun iklimi
yagisli gun sayisi
yillik sicaklik ortalamasi
yillik yagis miktari